De teelt

Slakken kweken

De slakkencyclus

De cyclus van de slakken begint in de herfst. In deze periode worden de slakken geselecteerd die als liefdespartner moeten dienstdoen. Niet wordt geselecteerd op geslacht, want slakken zijn hermafrodiet. Dat wil zeggen dat ze zowel man als vrouw zijn. Nee, ze worden uitgezocht op leeftijd. Het verschil tussen volwassen en jongere slakken is niet de grootte, maar de hardheid van hun huisje. De mooie volwassen slakken worden geselecteerd voor de kweek. Dan zijn er nog kleinere slakjes in de kas. Deze groep wordt samen met de oudere slakken apart gezet en samen gaan ze in winterslaap. Tijdens deze rustperiode verblijven de slakken in kisten in een vorstvrije ruimte.

Eind februari worden de volwassen slakken gewekt. Ze krijgen dan veel voedsel om aan te sterken en worden goed vochtig gehouden. De slakken die gebruikt worden voor de voortplanting worden in grote bakken gezet in een verwarmde ruimte. Onder deze omstandigheden beginnen de hormonen van de slakken zodanig op te spelen dat het paren kan beginnen. Het voordeel van hermafrodiet zijn is, dat je nooit lang naar een partner hoeft te zoeken. Ze bevruchten elkaar en zijn dus allebei zwanger.

De hoogzwangere slakken leggen hun eieren in kleine plastic bakjes gevuld met aarde. Geen gewone aarde, maar lekkere zachte aarde. Door de temperatuur op te voeren komen de slakjes sneller uit dan in de natuur gebruikelijk is. De jonkies voelen zich helemaal thuis in hun prettige omgeving en groeien als kool. Wanneer ze groot genoeg zijn, mogen ze samen met de andere slakken naar de kas waar ze verder groeien. Ze verstoppen zich overdag onder de houten kistjes, de nachtbeestjes moeten niets van licht hebben. ’s Avonds worden ze gesproeid en krijgen ze te eten. Een uitgebalanceerde voeding van gemalen tarwe met kruiden en kalk.

Door netten beschermd kunnen de beestjes niet ontsnappen. Zo begint de cyclus weer opnieuw. Maar denk niet dat deze cyclus zich aan strakke tijden of regels houdt. Het kan te koud zijn of te warm, te nat of te droog. Lang niet alle slakken leggen eieren. Een slak geeft ongeveer honderd eitjes, in de natuur volgroeien er niet meer dan een of twee. In de kwekerij ligt dat aantal tussen de vijftig en de zeventig. In de natuur heeft de slak twee tot drie jaar nodig om volwassen te worden. Ze zijn slechts zeven maanden per jaar actief, de rest is winterslaap. In de kas heeft de slak slechts één jaar nodig om volwassen te worden.

4 Reacties

 1. Edwin says:

  Hoi! Dus als ik het goed begrijp uit je tweets kan ik de slakken al naar een week zonder voedsel gaan koken? Wat ik normaal gesproken doe is na drie dagen de bak schoonmaken en de slakken wassen en dat na 1 week nog eens en dan nog een week zonder eten. Dan hup de pan in. Is dat allemaal onnodig?
  Hoor het graag van de professional 😉
  Groeten,
  Edwin

  • Ron says:

   Als je zeker wilt weten dat ze klaar zijn om te eten, moet je ze juist niet uithongeren maar een ander dieet aanbieden.

   Gordom Ramsay heb ik een wortel zien gebruiken, ik heb zelf bloem gebruikt. Wanneer de kleur uitwerpselen verandert (naar oranje bij wortel of naar wit bij bloem) zijn de darmkanalen leeg en zijn ze dus klaar om te eten. In de regel wordt twee dagen aangehouden, een beetje afhankelijk van de temperatuur, maar meestal zijn ze al in twaalf uur schoon.

   Ik gebruik zelf een klein kweekkasje om ze te houden.

 2. d.kuizenga says:

  L.s.,

  Ik heb een aantal van deze grote mooie slakken in mijn tuin en er komen er steeds meer.
  Kan ik deze ook oogsten c.q. eten en waar moet ik eventueel rekening mee houden?

  Met vriendelijke groet,

  D. Kuizenga

 3. Max says:

  Kun je gewone tuin-slakken, met of zonder huisje, ook eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *