Voorgerechten

Escargots recepten

Crème van aardpeer en wijngaardslakken

Ingrediënten
36 escargots in bouillon
800 gr aardperen
1/2 liter melk
1 teentje knoflook
zout
30 gr boter
1 grote teen knoflook
3 takjes peterselie
100 gr Boursin met knoflook & kruiden
10 cl room
zout
zwarte peper

Bereiding
Schil de aardperen en leg ze in een bak met water om oxidatie te voorkomen
De geschilde aardperen in een pan doen, voeg 1/2 liter melk toe en vul aan met water om de aardperen volledig te bedekken, voeg zout toe.
Breng aan de kook, voeg het gepelde teentje knoflook toe, zet het vuur laag.
Kook de aardperen 40 tot 45 minuten afhankelijk van de grootte.
Doe de gekookte aardperen in de kom van een keukenmachine of een blender, mix en voeg meer kookvocht (melk, water) toe voor de gewenste dikte, indien nodig op smaak brengen.
Laat de slakken uitlekken. Bak de gehakte knoflook zachtjes in de boter, voeg de peterselie en de slakken toe, verwarm 2 minuten.
Voeg de Boursin knoflook & kruiden en de room toe.
Giet de aardperensoep in de borden. Prik een prikker in de slakken, voeg de saus toe, bestrooi met peper uit de pepermolen en met gehakte peterselie

Escargots met knoflookkruidenboter en pastis

1 pot wijngaardslakken in bouillon van Bos-Carabain Escargots
boter
veel knoflook
peterselie
een paar druppels Pastis
een knapperig stokbrood

Hak de knoflook en peterselie.
Roer de boter met de knoflook, peterselie, zout en peper.
Voeg een paar druppels pastis toe.
Doe de escargots in de schaaltjes en verdeel de kruidenboter over de schaaltjes. Zet 10 minuten in de oven tot de boter goed heet is.
Serveren met vers stokbrood.

Champignons gevuld met slakken

1 pot wijngaardslakken in bouillon van Bos-Carabain Escargots
6 grote champignons
150 gr Boursin met knoflook & kruiden
1 teentje knoflook
2 eetlepels boter
2 eetlepels fijngehakte peterselie
6 eetlepels paneermeel
6 kleine stukjes boter

Champignons gevuld met slakken

Champignons gevuld met slakken

Laat de slakken goed uitlekken.
Smelt een klontje boter in de pan, voeg de fijngehakte knoflook en peterselie toe en verwarm daarin even de slakken.
Was de champignons, verwijder de stelen en hol iets uit.
Doe onder in de holte Boursin met daarop het mengsel van slakken, knoflook en peterselie. Bestrooi met paneermeel.
Leg een klein stukje boter op de broodkruimels en bak 20 tot 25 minuten (200c) afhankelijk van de grootte van paddestoelen.

Lichte gratin met mosseltjes en wijngaardslakken

ReceptenOase voor onthaasting en genieten

2 kilo mosselen koken en uit de schelp
gezifte mosseljus
24 wijngaardslakken uit bouillon van Bos Carabain Escargots
2 dcl gevogeltebouilon
4 eetlepels gestoofde en uitgewrongen bladspinazie
maiszena
klontje boter
4 eetlepels versneden rode paprika
zoetzure saus (1 dl)
citroen
stokbrood

De mosseljus en de bouillon samen aan de kook brengen en binden met een beetje maïszena. Op smaak brengen met peper en zout, de zoetzure saus en citroensap. De stukjes paprika er even in doorkoken, er dan de mosselen en de slakken doorwarmen.
De spinazie opwarmen met een beetje boter, afkruiden met peper en zout en er de bodem van 4 kleine ovenschaaltjes mee bedekken. Daar de mosselen met de slakjes met de saus opscheppen en nog even doorwarmen onder de grill.

Wijngaardslakken met champagne

Recepten2 potten wijngaardslakken in bouillon van Bos Carabain Escargots
100 gr spek
2 teentjes knoflook
1 grote ui
tijm
laurier
2 lepels olijfolie
1 glas champagne
zout en peper

Pel de knoflook en ui, snijd het spek in stukjes. De olijfolie in een pan opwarmen. Voeg de knoflook, ui, tijm, laurier en wijngaardslakken toe. 10 minuutjes opwarmen. Voeg de champagne toe. Dient zeer warm opgediend te worden.

Wijngaardslakken met cider van CiderCider

ReceptenRecept voor 4 personen in samenwerking met CiderCider.nl

Soezendeeg (voor 12 soesjes)
200 g groene kool blancheren in kokend gezouten water
50 g gerookt spek zeer klein
boter, zout, peper
12 slakken in bouillon van Bos-Carabain Escargots

Ciderboter:

2 sjalotjes, fijngesneden
ciderazijn 15 cl
cider 30 cl van CiderCider
1 appel
100 g boter (naar smaak)

Bereid het soezendeeg en bak 12 soesjes. Snij de kool in reepjes, roerbak de spek en groene kool , voeg een beetje zout en peper toe en meng alles. Voeg op laatst de slakken toe en warm ze op. Vul de soesjes met het mengsel en houd ze warm. Kapje erop. Verwarm 2 gehakte sjalotjes in de ciderazijn tot de azijn verdampt is. Voeg cider en de in stukjes gesneden appel in toe, laat stoven en indikken, Voeg de boter , zout en peper toe. Zeef de saus.

Schik 3 soesjes op elk bord, giet de saus op het bord en garneer met bieslook.

Escargots au roquefort

Recepten36 escargots uit bouillon van Bos-Carabain Escargots
80 gram roquefort
9 tenen knoflook
1 dl witte wijn
375 gram crème fraiche
gehakte peterselie
5 plakjes bladerdeeg

Fruit de geperste knoflooktenen licht aan in een beetje olie, afblussen met de witte wijn en de roquefort toevoegen.
Dit geheel tot een kwart reduceren en dan de crème fraiche toevoegen.
Zachtjes in laten koken tot de saus gebonden is.
Op het laatste moment de gehakte peterselie toevoegen.
De slakken in een ovenschaal doen en de saus eroverheen gieten.
Het gerecht in de oven verwarmen en daarna gratineren.
Serveer de slakken op een gebakken driehoekje van bladerdeeg.

Escargots met stokbrood (klassieker)

Recepten24 slakken in bouillon van Bos-Carabain Escargots
125 gram boter
zout en vers gemalen zwarte peper
1/2 bosje peterselie 2 teentjes knoflook
1 sjalot
enkele druppels citroensap

Oven voorverwarmen op 200 graden. Sjalot en knoflook versnipperen.
Peterselie fijnhakken en enigszins uitwringen. Boter mengen met zout, versgemalen peper, sjalot, knoflook en peterselie in de slakkenschelpen een beetje van de kruidenboter doen, daarop de wijngaardslakken en afdekken met kruidenboter. De gevulde slakkenhuisjes in ovenvaste schaaltjes schikken.

Gedurende 5 tot 10 minuten in de oven plaatsen tot alles goed heet is en de boter bruisend. Eventueel in elk schaaltje een druppel citroensap op de boter doen.
Heet serveren met stokbrood.

Dit recept is voor 4 personen.

Escargots met champignons

Escargots met champignons, of zoals de Fransen zeggen ‘Champignons farcis aux escargots’, zijn samen met de traditionele Escargots met kruidenboter en Escargots met stokbrood dé klassiekers als het om het eten van wijngaardslakken gaat.

ReceptenPorties
4 personen

Ingrediënten
24 escargots in bouillon
– ½ l rode wijnsaus
– 2 teentjes knoflook
– 5 plakken gerookt buikspek
– 24 grote champignons
– peterselie, fijngehakt
– 125 g boter
– kervel, fijngehakt
– 1 stokbrood

Escargots met champignons

Escargots met champignons

Bereiding
Laat de escargots goed uitlekken. Snij de plakken buikspek 1 maal middendoor in de lengte. En 1 maal in de breedte. Rol elke escargot in een stukje spek. Was de champignons en verwijder de stelen en hol iets uit. Meng de knoflook door de boter. Doe in elke champignon een beetje boter en leg er de slakken op. Beboter een braadslee en leg de champignons erin. Zet de braadslee 15 minuten in een oven van 200 ºC. Serveer op een bordje 1 lepel wijnsaus. Zet hierop de champignons. Bestrooi met de peterselie en kervel. Serveer er warm stokbrood bij.

Escargots met kruidenboter (klassieker)

ReceptenWanneer je in een restaurant escargots bestelt, krijg je meestal de klassieke wijngaardslakken met knoflookboter opgediend in hun slakkenhuisjes samen met een slakkentang en -vorkje. Escargots met kruidenboter, of lookboter zoals de Belgen zeggen, zijn escargots op traditionele wijze bereid. In Frankrijk wordt dit gerecht ‘Escargots Bourguignon’ genoemd.

Porties
4 personen

Ingrediënten
24 escargots in bouillon
24 slakkenhuisjes
– 15 g peterselie
– 8 g zout
– peper
– 175 g boter
– 8 g knoflook
– 15 g sjalotjes
– 1 stokbrood

Wilt u de escargots op authentieke wijze opdienen? Serveer de ‘escargots met kruidenboter’ dan op een escargotbordje met een escargottang en escargotvorkje.

Escargots met kruidenboter

Escargots met kruidenboter

lees verder…

Pagina 1 van 3123