Escargots met kruidenboter (klassieker)

Online escargots kopen

ReceptenWanneer je in een restaurant escargots bestelt, krijg je meestal de klassieke wijngaardslakken met knoflookboter opgediend in hun slakkenhuisjes samen met een slakkentang en -vorkje. Escargots met kruidenboter, of lookboter zoals de Belgen zeggen, zijn escargots op traditionele wijze bereid. In Frankrijk wordt dit gerecht ‘Escargots Bourguignon’ genoemd.

Porties
4 personen

Ingrediënten
24 escargots in bouillon
24 slakkenhuisjes
– 15 g peterselie
– 8 g zout
– peper
– 175 g boter
– 8 g knoflook
– 15 g sjalotjes
– 1 stokbrood

Wilt u de escargots op authentieke wijze opdienen? Serveer de ‘escargots met kruidenboter’ dan op een escargotbordje met een escargottang en escargotvorkje.

Escargots met kruidenboter

Escargots met kruidenboter

Bereiding
Laat de escargots uitlekken. Hak de peterselie, knoflook en sjalotjes fijn. Roer de boter zacht en meng goed met de gehakte kruiden. Voeg zout en wat peper toe. Leg de escargots in hun huisje en vul ze op met kruidenboter. Warm ze in een oven van 160ºC tot de boter bruist. Vergeet bij het serveren vooral het stokbrood niet. Na het eruit prikken van de escargot giet je de boter uit het huisje om die met een stukje brood op te deppen.

Serveerwijze
Je kunt de escargots op verschillende manieren serveren. In hun huisje, maar ook op een slakkenbordje zonder huisje. Een derde mogelijkheid is om de escargots met kruidenboter  op een bedje van zout te op te dienen. Bekijk onderstaand instructiefilmpje voor de drie verschillende manieren waarop je de ‘Escargots Bourguignon’ kunt klaarmaken en serveren. Bezoek ons Youtube kanaal voor meer escargots recepten.

Wijn bij escargots
Bij escargots met kruidenboter past zowel een lichte rode wijn als een frisse droge witte wijn. Ons wijnadvies bij dit gerecht is een pinot blanc of pinot noir. Ook een chablis is heerlijk. Of denkt u bijvoorbeeld aan een rode rhônewijn.

Escargots uit hun huisje? Wist u dat…
De meeste mensen die escargots met kruidenboter bestellen, denken dat ze de escargots rechtstreeks uit hun eigen huisje eten. Dat is niet waar. Alle escargots worden altijd eerst uit hun huisje gehaald om ze te bereiden. De slakkenhuisjes worden apart schoongemaakt door ze te koken in water. Pas daarna worden de escargots weer in hun huisje gestopt. Grote kans dus dat de escargot het huisje waar hij in wordt opgediend nooit heeft bewoond. Restaurants gebruiken de slakkenhuisjes meerdere keren door ze telkens opnieuw in kokend water te reinigen.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van het eten van escargots? Lees hier het artikel “Het onstaan van de langzame delicatesse“.

Samenvatting
recipe image
Recept
Escargots met kruidenboter (klassieker)
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Bereiding
Totaal
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

1 Reactie

  1. de vries says:

    Lekker maar aan 7 stuks heb ik niet genoeg , smakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *